Påvirker negative renter danskernes lyst til investering?

Hvis du følger med på siden her, så er du med stor sandsynlighed interesseret i artikler om finans og business. Du har måske læst, at danske banker sænker det maksimale beløb, du må have stående på en konto, før de begynder at opkræve negative renter. Danske bank satte det tidligere til 250.000 danske kroner, hvorefter det er blevet ændret til 100.000 danske kroner. Her undersøger vi, om der er en sammenhæng mellem danskernes lyst til investering og den negative rente.

Du har nok også læst, at danskerne har investeret mere end aldrig før. I januar 2021 blev der ifølge Finans foretaget næsten 400.000 handler med aktier i Danmark. Dette er rekordhøjt. I den artikel diskuteres der, om det kun er på grund af kedsomheden som følge af nedlukningen under corona, de negative renter eller noget helt tredje. Generelt kommes der ind på, at danskerne generelt set har investeret mere i løbet af de sidste par år, men der er kommet fart på, på grund af coronavirus og negative renter.

 

Kigger man logisk på det, så giver det rigtig god mening, at hvis man har over 100.000 kroner stående i banken, så investerer man pengene. Har du 100.000 stående på en dansk konto med minus 0,6 procent i rente, kommer du altså til at betale 600 kroner om året i negativ rente. Det historiske afkast på aktier har været en del højere end minus 0,6 procent. Mange har også fundet ud af, at det er meget nemt at købe og sælge aktier. Derfor kan man lige så godt investere størstedelen af pengene og ikke bare beløbet over 100.000 kroner, man har.

 

Det er dog ikke altid smart at investere alle ens penge i én aktie eller én type investering. Hvis du smider alle dine penge i Tesla, er det meget risikabelt. Hvis du spreder din investering ud på forskellige aktier, bliver det mindre risikabelt. Vælger du så ydermere at investere nogle af pengene i “alternative investeringer”, så minimerer du din risiko endnu mindre. Man kan dog argumentere for, at du øger din risiko ved at foretage høj-risiko investeringer som eksempelvis Bitcoin eller Ethereum. Fordelen ved at investere i høj-risiko investeringer er dog, at afkastet kan være meget (rigtig meget) større. Du ved jo allerede, at risiko og potentielt afkast følger hinanden meget.

 

Hele pointen her er, at du bør overveje, hvordan du bedst spreder dine investeringer ud på forskellige brancher, kategorier, osv. Dette gør du så bedst ved at være informeret om, hvad der sker på de forskellige markeder og i de forskellige brancher. Tilmeld dig eventuelt forskellige nyhedsbreve og lad være med at slette de mails, der kommer ind. Læs dem i stedet, du bliver kun klogere.